In aanloop naar de nationale Dag tegen Pesten op 19 april wordt er in de media veel aandacht besteed aan hét pestfenomeen van deze tijd: cyberpesten. Nadat BN’ers en zelfs Obama op een ietwat grappige manier haattweets voorlazen, is het nu ook de beurt aan de kinderen zelf. En dat komt wel even binnen.
Bron: Flickr/YohanaArias
Online pesten
Het komt steeds vaker voor: pesten via het internet. Oftewel: lekker makkelijk en anoniem een klasgenoot zwartmaken. Hoewel gepest worden op school ook niet leuk is, wordt het online pestgedrag steeds heftiger. Het ‘offline’ pesten gebeurt alleen tijdens schooltijd, maar het cyberpesten gaat altijd door, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je kunt er niet aan ontsnappen door iemand uit de weg te gaan, maar je wordt er continu mee geconfronteerd: ‘vrienden’ of klasgenoten die nare, kwetsende berichten naar je sturen via Whatsapp of Twitter, of die op Facebook doen alsof ze jou zijn en nare teksten op ‘jouw’ timeline plaatsen.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat een op de tien jongeren online met pesten te maken krijgt. De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren is laster. Het gaat hierbij om kwetsende teksten op sociale media, of om het verspreiden van foto’s of filmpjes. Dit is ook bij de Nederlandse Publieke Omroep niet onopgemerkt gebleven. Daarom presenteerden BNN en KRO op 3 maart een thema-avond tegen cyberpesten, waarin presentatoren Jan Versteegh en Arie Boomsma in gesprek gingen met jongeren die gepest worden via het internet. Ook lieten zij in deze uitzending filmpjes zien van BN’ers, zoals Jan Kooijman en Carice van Houten, die hun eigen ontvangen haattweets voorlazen.
Obama leest voor
Ook aan de andere kant van de wereld, in onder andere de Verenigde Staten, speelt cyberpesten een grote rol. Niet alleen burgers, maar ook celebrities en zelfs de president krijgen te maken met online pestgedrag. In de show van Jimmy Kimmel zijn sterren en hun mean tweets een bekend onderdeel. Deze keer is het de beurt aan Barack Obama himself om de haattweets voor te lezen.
Kinderen zijn het slachtoffer
Hoewel de president zelf de lol er wel van inziet, is het voor jongeren een groter en serieuzer probleem. Vooral in Canada. Daar is volgens de Canadian Safe School Network namelijk bijna veertig procent van de kinderen het slachtoffer van online pesten. Hun antwoord op de grappige vertoningen van celebrities met het voorlezen van tweets is dan ook een filmpje over kinderen die hun haattweets voorlezen. De boodschap die ze daarbij geven is: ‘See how funny it is when kids do the same thing’. Ja, dat zet je wel even aan het denken.